“Kaarten zijn vaak moeilijk te lezen als je kleurenblind bent”

Nieuws vanuit CAS

Door Koen Veenenbos

17 / 11 / 2023

Jonas Oostra loopt in november en december stage bij ons. Hij gaat onderzoeken welke kaarten in de Klimaateffectatlas lastig te begrijpen zijn voor mensen met een visuele beperking.

Koen Veenenbos weet alles over dit project

Welkom, Jonas! Wie ben je en wat studeer je?

“Mijn naam is Jonas en ik ben 22 jaar. Ik zit nu in het derde jaar van de bacheloropleiding Aarde, Economie en Duurzaamheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hier heb ik onder meer verschillende onderzoeksmethodes aangeleerd en ook geleerd om interdisciplinaire vraagstukken te analyseren. Een onderdeel van het derde jaar van deze studie is de minor. Ik heb ervoor gekozen om de nationale minor Geo Informatie (GI) te volgen. Ik vind het namelijk erg belangrijk om ruimtelijke data te kunnen analyseren en visualiseren als je je bezighoudt met vraagstukken rond klimaatverandering. Een onderdeel van deze minor is dat de studenten een onderzoeksopdracht uitvoeren in de vorm van een stage. Ik ben blij dat ik de stage bij CAS kan doen, want de overlap tussen klimaat en GI-sofware spreekt me erg aan!”

En kun je iets vertellen over je stage?

“Bij CAS ga ik onderzoeken welke huidige kaarten in de Klimaateffectatlas lastig te begrijpen zijn voor mensen met een visuele beperking. Daarna ga ik op zoek naar alternatieven waarmee de visualisatie van deze kaarten ook begrijpelijk wordt voor mensen met visuele beperkingen. De kaarten in een atlas zijn bijvoorbeeld heel lastig te lezen voor mensen die kleurenblind zijn, omdat ze de kleuren niet goed kunnen onderscheiden. Ik heb daar zelf ervaring mee, omdat ik zelf ook een vorm van kleurenblindheid heb.”

Wat doe je als je niet studeert of stage loopt?

“Ik vind het vaak heerlijk om in een goed boek te duiken. Verder vind ik het ook altijd erg leuk om met een paar vrienden bordspellen te spelen.”

Delen via: