“CAS is de uitgelezen plek om me verder te ontwikkelen als hitte-expert”

Nieuws vanuit CAS

Door Lisette Klok

21 / 03 / 2023

We hebben weer een nieuwe stagiair in ons midden: Arthur Maas. Arthur loopt hier stage van maart tot juli en gaat zich vooral bezighouden met het thema stedelijke nachthitte.

Lisette Klok weet alles over dit project

Welkom, Arthur! Wie ben je en wat studeer je?

“Ik ben Arthur en ik ben 26 jaar. Afgelopen jaren heb ik de studie Bodem, Water, Atmosfeer gevolgd in Wageningen. Daar woon ik ook, in een oud boerderijtje. Tijdens de bachelor kreeg ik steeds meer interesse in meteorologie en stadsklimaat. Als afstudeerrichting koos ik voor het stedelijk hitte-eilandeffect van Amsterdam. Hierna ben ik in Wageningen verder gegaan met de master Earth and Environment. Tijdens deze master kreeg ik, gevoed ook door zeilavonturen op de Middellandse Zee, een passie voor oceanografie. Om hier meer over te leren, ben ik toen een halfjaar naar Lissabon gegaan voor een studie oceanografie. Terug in Wageningen dook ik opnieuw de stedelijke meteorologie in, met als afstudeeronderwerp stedelijke hitte binnenshuis.”

En bij CAS ga je ook aan de slag met hitte, toch? Kun je daar iets over vertellen?

“Dat klopt, tijdens mijn stage bij CAS wil ik me verder ontwikkelen in stedelijke hitte. Ik zal dan samen met CAS-collega’s en andere partijen samenwerken aan het project 1001-hete-nachten. ”

Dat klinkt sprookjesachtig! Wat houdt het project 1001-hete nachten in?

“In het project 1001-hete-nachten onderzoeken we hoe vaak en waar nachthitte optreedt, nu en in de toekomst. Ook onderzoeken we welke temperaturen bewoners onacceptabel vinden en welke ruimtelijke factoren daar invloed op hebben. En we zoeken uit welke maatregelen in de stad en aan woningen het beste helpen om problemen te beperken. Uiteindelijk willen we dat dit onderzoek gaat leiden tot nieuwe nachthittekaarten en informatie op de Klimaateffectatlas. Binnen het project focus ik me op het ontwikkelen en testen van hitte-indicatoren waarmee je nachtelijke hitte kunt toetsen. Ik kijk er erg naar uit om samen met hitte-experts meer te weten te komen over de effecten van nachtelijk hitte. Hiermee is CAS voor mij de uitgelezen plek om me verder te ontwikkelen in het onderwerp stedelijke hitte.”

Wat doe je naast je studie en stage?

“In het weekend ga ik het liefst met vrienden een stukje wielrennen door de mooie natuur rond Wageningen. Ook houd ik erg van concertjes en kamperen in de zomer.”

Delen via: