Sophie vertelt over de General Assembly in Gdynia

Collega’s aan het woord

Door Sophie van der Horst

27 / 06 / 2024

 

Elk jaar komt het REACHOUT-consortium bij elkaar tijdens de tweedaagse General Assembly (GA) om de voortgang van het project te bespreken en om plannen te maken voor het komende jaar. In juni 2024 vond de vierde en laatste GA plaats in de Poolse stad Gdynia. Onze collega Sophie was erbij en vertelt over haar ervaringen.

Sophie van der Horst weet alles over dit project

Hoe heb je de stad Gdynia ervaren?

“Tijdens het project heb ik met Gdynia samengewerkt aan een klimaatverhaal voor de stad. Ik keek er daarom enorm naar uit om Gdynia te bezoeken en om met eigen ogen te zien welke adaptatiemaatregelen ze genomen hebben. Ik was onder de indruk van het prachtige nieuwe park in het centrum. Je vindt daar heel veel verschillende planten en bomen.  Gdynia staat ook  bekend om zijn bosrijke omgeving en we werden uitgenodigd om een zogeheten ‘forest bath’ te nemen.”

Een ‘bosbad’ dus. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“We dompelden ons ongeveer twee uur lang onder in het bos en deden allerlei oefeningen om onze zintuigen te activeren. Denk aan langzaam lopen, om alle geluiden en geuren in je op te nemen. Terwijl ik mijn ogen dicht had, moest ik voelen en ruiken aan lavendel. Ook moesten we een kwartier lang stilzitten of stilstaan, en gewoon kijken. In het begin gebeurde er niet zo veel, maar op een gegeven moment begonnen bepaalde dingen me op te vallen, zoals de lichtval, mos en paddenstoelen. Het was een beetje meditatief allemaal. Dit ‘bosbad’ werkte bij iedereen ontspannend en het was dan ook de ideale manier om deze GA mee te beginnen.”

Klinkt goed! En wat was het doel van de General Assembly?

“Aangezien we in het laatste jaar zitten van het project, hebben we ons beziggehouden met activiteiten die het bereik van het project vergroten en die ervoor zorgen dat alles wat we ontwikkeld hebben ook echt gebruikt gaat worden. We hadden een interessante discussie over de ‘demonstrators’ die we aan het maken zijn. Die hebben tot doel om steden van buiten REACHOUT te inspireren om de methoden en tools uit het project te gebruiken. En verder presenteerde onze collega Eva Boon haar promotieonderzoek naar een raamwerk voor succesvolle klimaatdiensten.”

Wat ga jij het komende jaar nog doen voor REACHOUT?

“Omdat ik aan de klimaatverhalen heb gewerkt, ben ik samen met collega’s van CAS en NGI bezig om een handleiding te schrijven over hoe je een klimaatverhaal kunt maken. Ook werk ik mee aan de ‘demonstrator’ over steden die nog maar net begonnen zijn met adaptatie. Het doel hiervan is om de producten van REACHOUT en de triple-A toolkit bruikbaar te maken voor Europese steden.”

Wil je meer weten over REACHOUT? Volg het REACHOUT-account op LinkedIn! Of ga naar de projectpagina van REACHOUT op deze website of de website van REACHOUT zelf.

Delen via: