Ongekend heet: klimaatverhaal over exceptionele hitte in Nederland

Nieuws vanuit CAS

Door Jan-Willem Anker

22 / 08 / 2023

https://ongekendheet.nl/

Wat kan er gebeuren als Nederland getroffen wordt door een uitzonderlijke hittegolf? Niet een hittegolf met temperaturen van rond de 30 °C, maar een hittecrisis waarbij het dagen achter elkaar heter dan 40 °C wordt? Zo’n hittecrisis hebben we deze zomer meegemaakt in Zuid-Europa. Tot wat voor impacts kan zulke extreme hitte leiden in Nederland? Om ons daar een voorstelling van te kunnen maken, hebben we met hulp van storytelling het klimaatverhaal ‘Ongekend heet’ gemaakt. Met het verhaal willen we professionals in heel het land bewustmaken van de mogelijke risico’s van extreme hitte. Het doel is om met elkaar in gesprek te gaan over hoe we ons op een hittecrisis kunnen voorbereiden.   

Ga naar het klimaatverhaal ‘Ongekend heet’

Jan-Willem Anker weet alles over dit project

Leonie, Niels en Sem

In Ongekend heet volg je het Eindhovense stel Leonie en Niels en hun zevenjarige zoon Sem. Zij worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van een hittecrisis. Wat betekent dit voor Leonie die als verpleegkundige werkt op de spoedeisende hulp van het Catharina Ziekenhuis? Hoe moeten Sem en Niels de dag doorkomen als het te heet is om naar buiten te gaan? En wat gebeurt er als de energievoorziening wegvalt in een groot deel van de stad? 

Ongekend heet

De aarde warmt steeds meer op. Overal in de wereld worden hitterecords verpulverd met temperaturen die ook klimaatwetenschappers verrassen. Hittegolven in de toekomst lijken veel extremer te worden dan de hittegolven die we kennen. Ongekend heet is een verbeelding van een toekomst die we niet willen, maar die wel steeds waarschijnlijker wordt. Daarvoor gebruiken we herkenbare personages, een aansprekend verhaal, geluidseffecten, visualisaties die we gecreëerd hebben met AI en dynamische grafieken. Want als we een beeld hebben van de risico’s van uitzonderlijke hitte, kunnen we beter voorbereid zijn op de gevolgen ervan.     

Jan-Willem Anker: “Het is een realistische verbeelding van een toekomst die we niet willen maar die wel steeds waarschijnlijker wordt”. (Bron: H2O Actueel)

Input van deskundigen

De gebeurtenissen en personages in ‘Ongekend heet’ zijn verzonnen. Maar het verhaal is gebaseerd op de meest recente inzichten uit de klimaatwetenschap, waaronder de UNSEEN-methode van onze collega Timo Kelder. Daarnaast hebben we gesproken met hittedeskundigen, klimaatwetenschappers en specialisten op het gebied van crisismanagement en veiligheid.   

Timo Kelder: “Door de sterke trend is de kans op ongekende hitte groot. Tegelijk hebben we de neiging om ons juist voor te bereiden op wat we hebben meegemaakt.”(Bron: H2O Actueel)

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast over het verhaal? Deel het vooral met iedereen uit je netwerk en je omgeving. Heb je opmerkingen of tips om het verhaal te verbeteren? Neem dan contact op met Jan-Willem Anker.  

Delen via: