Mooi overzicht met adviezen voor communicatie met inwoners

Nieuws vanuit CAS

Door Liselotte Breedveld

06 / 07 / 2022

Liselotte Breedveld heeft de afgelopen vijf maanden stage bij ons gelopen. Liselotte studeert Environmental Psychology aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar stage heeft ze voor ons onderzocht hoe we de ingang voor inwoners op het Kennisportaal Klimaatadaptatie kunnen verbeteren. Hieronder vertelt ze hoe ze dat heeft gedaan. We zijn heel blij met haar adviezen!

Malou ten Have weet alles over dit project

“Tijdens mijn stage bij stichting CAS heb ik me beziggehouden met de vraag hoe we het Kennisportaal Klimaatadaptatie aantrekkelijker en toegankelijker kunnen maken voor inwoners. Ik wilde eerst weten wat mensen motiveert om zich aan te passen aan het klimaat. Daarvoor ben ik de psychologische literatuur in gedoken. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat het mensen motiveert als ze het gevoel hebben dat ze zelf ook een verantwoordelijkheid hebben, en als ze het gevoel hebben dat ze iets kunnen doen. Ik heb toen van alle motiverende factoren een overzicht gemaakt en er ook bij gezet hoe je ze kunt toepassen in je communicatie.

Daarnaast heb ik een vragenlijst verspreid waarin ik mensen vraag wat hun wensen en behoeften zijn bij een website over klimaatadaptatie. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat mensen een overzichtelijke en toegankelijk website willen met veel beelden en foto’s. Ook bleek dat ze graag zien wat de risico’s zijn van klimaatverandering, maar dan wel met tips erbij over wat je zelf kunt doen om deze risico’s te verminderen.

Op basis van de resultaten van deze twee onderzoeken heb ik een adviesrapport voor CAS opgesteld. Om een overzicht te bieden van de belangrijkste resultaten heb ik voor de resultaten van beide onderzoeken een infographic gemaakt. Hiernaast zie je de infographic van de motiverende factoren. Deze infographic legt elke factor kort uit en geeft tips voor hoe je de factoren kunt toepassen in je communicatie.

Helaas is mijn stage tot een einde gekomen. De komende maanden zal ik me focussen op het afronden van mijn scriptie, die ook gaat over klimaatadaptatie en gedrag. Ik kijk met plezier terug op dit leerzame half jaar. Hopelijk kruisen onze wegen in de toekomst nog eens!”

“Tijdens mijn stage bij stichting CAS heb ik me beziggehouden met de vraag hoe we het Kennisportaal Klimaatadaptatie aantrekkelijker en toegankelijker kunnen maken voor inwoners. Ik wilde eerst weten wat mensen motiveert om zich aan te passen aan het klimaat. Daarvoor ben ik de psychologische literatuur in gedoken. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat het mensen motiveert als ze het gevoel hebben dat ze zelf ook een verantwoordelijkheid hebben, en als ze het gevoel hebben dat ze iets kunnen doen. Ik heb toen van alle motiverende factoren een overzicht gemaakt en er ook bij gezet hoe je ze kunt toepassen in je communicatie.

Daarnaast heb ik een vragenlijst verspreid waarin ik mensen vraag wat hun wensen en behoeften zijn bij een website over klimaatadaptatie. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat mensen een overzichtelijke en toegankelijk website willen met veel beelden en foto’s. Ook bleek dat ze graag zien wat de risico’s zijn van klimaatverandering, maar dan wel met tips erbij over wat je zelf kunt doen om deze risico’s te verminderen.

Op basis van de resultaten van deze twee onderzoeken heb ik een adviesrapport voor CAS opgesteld. Om een overzicht te bieden van de belangrijkste resultaten heb ik voor de resultaten van beide onderzoeken een infographic gemaakt. Hiernaast zie je de infographic van de motiverende factoren. Deze infographic legt elke factor kort uit en geeft tips voor hoe je de factoren kunt toepassen in je communicatie.

Helaas is mijn stage tot een einde gekomen. De komende maanden zal ik me focussen op het afronden van mijn scriptie, die ook gaat over klimaatadaptatie en gedrag. Ik kijk met plezier terug op dit leerzame half jaar. Hopelijk kruisen onze wegen in de toekomst nog eens!”

Delen via: