Felix gaat naar de Wetenschappelijke Klimaatraad

Collega’s aan het woord

Door Jan-Willem Anker

02 / 09 / 2024

 

Na zes jaar neemt onze collega Felix afscheid van CAS. Vanaf oktober dit jaar gaat hij aan de slag bij de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) in Den Haag. Hieronder vertelt hij over zijn nieuwe baan en over zijn tijd bij CAS. Welke projecten waren het leukst? En wat waren de leerzaamste ervaringen? Wat zal hem het meest bijblijven?

Felix van Veldhoven weet alles over dit project

Wat ga je doen in je nieuwe functie bij de WKR?

“Ik word adviseur klimaat en fysieke leefomgeving bij de Wetenschappelijke Klimaatraad. De WKR adviseert de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd over het klimaatbeleid. Dat klimaatbeleid gaat zowel over mitigatie als adaptatie. Ik heb inmiddels behoorlijk veel ervaring opgedaan rond adaptatie. Die ervaring breng ik daar in, maar ik ga me dus verbreden, dat lijkt me ook erg leuk.”

Wat zijn het precies voor adviezen die de WKR geeft?

“Ze moeten vooral uitvoerbaar zijn. Dat wil zeggen: ze moeten echt gebruikt kunnen worden. Dat spreekt me aan, want wetenschappelijke kennis toegankelijk maken en ervoor zorgen dat die echt wordt gebruikt zit ook in het DNA van CAS. Ook gaat het in de adviezen over de lange termijn, vanuit een systeemperspectief. Het lijkt me leuk om meer na te denken over de langere termijn, vanuit meerdere kennisvelden. Het zal daarnaast belangrijk zijn om goede contacten te onderhouden met de kennisinstellingen, ministeries en collega-adviesraden. Dat vind ik nu ook al een heel leuk onderdeel van mijn werk en bij de WKR kan ik daar verder in groeien.”

Welke projecten vond je het leukst om te doen bij CAS?

“Het leukste vind ik projecten die in vrij korte tijd tot hele concrete resultaten moeten leiden, maar waarbij aan het begin nog helemaal onduidelijk is hoe die eruit zien. Het liefst dan samen met zowel wetenschappers als mensen van de praktijk, en met ruimte voor een creatieve invulling. Ik vond ons project Water Safe Cities bijvoorbeeld helemaal te gek. Hetzelfde geldt voor het bedenken van een standaard-stresstest voor gebouwen samen met de DGBC: het Framework for Climate Adaptive Buildings.

Waar denk je graag aan terug?

“De eerste keer op reis samen met Hasse, naar Bangladesh. Het was een heel vormende ervaring. Ik was nooit eerder op een plek geweest waar de klimaatopgave zo groot is en waar de mensen zó vrolijk en veerkrachtig zijn. Werken daar was een groot avontuur en we hebben heel veel gelachen. Belangrijk en leuk werk, wat wil je nog meer?”

Wat heb je geleerd in je tijd bij CAS?

“Laat ik die vraag beantwoorden aan de hand van vijf stellingen:

  • Bak broodjes! Je moet zo snel mogelijk met iets concreets komen, waar mensen op kunnen reageren. Dat zorgt voor enthousiasme. Vanuit enthousiasme krijg je de mooiste dingen voor elkaar.
  • Mensen verleiden werkt veel beter dan ze van feiten proberen te overtuigen. Schets een aantrekkelijke toekomst.
  • Wees je bewust van de verschillende talen die mensen spreken. Wat zeggen mensen als ze het hebben over klimaatrisico? Daar bedoelen wetenschappers vaak iets heel anders meer dan mensen uit de financiële wereld.
  • Het motto van CAS is ‘Keep it simple’. Dat is een mooi streven, ook al is het ontzettend lastig om voor elkaar te krijgen. Het is veel makkelijker om iets moeilijk te maken.
  • Gij zult de gebruiker betrekken! Je moet in gesprek gaan met de mensen die besluiten nemen op basis van klimaatinformatie. Probeer hun behoeften, wensen en ambities te begrijpen. Als je die stap overslaat, leidt klimaatkennis denk ik zelden tot verandering.”

Felix, dank voor al je inzet! We gaan je allemaal enorm missen hier, maar we wensen je natuurlijk heel veel plezier en succes in je nieuwe rol als adviseur bij de WKR. Als iemand de klimaatboodschap helder en toegankelijk kan maken voor politici, ben jij het!

Delen via: